Единодушно и без дебати парламентарната комисия по медии прие на второ

...
Единодушно и без дебати парламентарната комисия по медии прие на второ
Коментари Харесай

Медийната комисия прие окончателно закона на Пеевски. Единодушно и без дебати

Единодушно и без диспути парламентарната комисия по медии прие на второ четене плана за Закон за наложителното складиране на печатни и други творби, станал прочут като " медийния закон на Пеевски ".

Комисията прегледа плана за към 5 минути, а през това време нито един от депутатите не пожела да се изкаже по предлаганите ремонти, въпреки призивите на ръководителя на комисията Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Пеевски не беше на съвещанието, само че там бяха другите вносители на плана - депутатите от Движение за права и свободи Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева.

Предстои промените да бъдат признати на второ четене и в пленарната зала, а по-късно ще бъдат обнародвани и в Държавен вестник.

Самият план планува всяко печатно издание да оповестява притежателя си при започване на всяка календарна година, а информацията да се вписва в указател. Ще би трябвало да се заявяват и източниците на финансиране и притежателите на медиите, като с изключение на печатните, включва и онлайн изданията. Медиите ще трябва да показват на уеб страниците си информация за действителния си притежател и да заявяват всяко получено финансиране в миналата календарна година.

Те ще са длъжни да подават заявления освен за собствеността по Търговския указател, само че и така наречен " подмолни притежатели " . Ето какво написа в плана:

" В случай че лицето, което " в действителност управлява наличието на медията или публицистичната политика, е друго от действителния притежател (този, посочен в Търговския указател - б.р.), това се афишира в декларация ".

Предвиждат се и наказания от 20 хиляди до 30 хиляди лева, в случай че не бъдат декларирани събитията по собствеността на медиите. Глобите ще бъдат налагани от Министерството на културата. Освен това се прибавя обвързване медиите да заявяват и заеми, както и пари от европроекти, от страната или от общините.

Проектът цели и ограничаване върху монопола в разпространяването на печатните издания - нещо, за което самият вносител Делян Пеевски нееднократно е бил упрекван. Ако се откри, че едно лице държи над 1/3 от всички обекти за продажба на дребно на печатни издания, Министерството на културата ще би трябвало да сезира Комисията за защита на конкуренцията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР